středa 12. ledna 2011

Záchranná stanice pro handicapované živočichy v Jinonicích

Byli jsme v záchranné stanici. To je vlastně něco jako malá ZOO, akorát pro zvířata zraněná nebo odložená z opravdových ZOO nebo nalezená v prostředí, kde sama bez pomoci nemohou přežít. Paní Přibylová vede tuto stanici už mnoho let, přijímá pouze zvířata divoká (tedy ne psy a kočky), ale i některá domácí se u ní dají nalézt. Má je ale spíše jako domácí mazlíčky, třeba tenhle psí krasavec Kendy jí večer po setmění hlídá areál.


Měli jsme možnost vidět krásnou věc - pouštění zvířete do volné přírody. Bylo to káně, které den před tím někdo přinesl, bylo dezorientované, ale už se vzpamatovalo a bylo připravené odletět.


Sice chvíli trvalo, než ho paní Přibylová v kleci chytila, ale nakonec se podařilo. Bylo z takové spousty dětí opravdu vyplašené, ale nemuselo trpět dlouho. Odměnou mu byla opět volná příroda.


Ostatní zvířata však už takové štěstí neměla. Viděli jsme třeba sovu pálenou, která sice byla zdravá, ale narozená v zajetí a protože zákony vypouštění takových zvířat zakazují, musela strávit celý svůj dosavadní život v kleci.

Viděli jsme také spoustu labutí i čápy, kteří prý neodlétají na zimu pryč, protože jim je zima, ale spíš proto, že je tam více potravy. A my se báli, že by tady u nás zmrzli!


Dozvěděli jsme se opravdu mnoho nového o životě zvířat v zimě, paní Přibylové jsme také dali spoustu dobrůtek pro její zvířata a na závěr jsme ještě rozvěsili několik lojových kuliček na stromy za stanicí, aby měli ptáčci co jíst. Pak už jsme byli opravdu zmrzlí a skoro jsme se těšili zpátky do školy. Výlet do záchranné stanice se nám ale moc líbil a doufáme, že se sem přijdeme ještě podívat třeba na jaře, abychom věděli, jak se zvířatům bude dále dařit.


Paní učitelka
a Domča s Romanem

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.