úterý 19. června 2012

Gutovka

Konec roku se kvapem blížil a my jsme si chtěli udělat ještě aspoň jeden výlet. A protože kino už nám bohužel nevyšlo, vydali jsme se na Gutovku, kde je obrovské hřiště, lanové centrum a vůbec spousta drobných atrakcí pro děti.
Co nás zklamalo, bylo počasí. Těšili jsme se na vodní překážky, ale při té zimě a dešti? Nic moc! Paní učitelka, která se skoro nehýbala, byla úplně zmrzlá. My jsme se sice bavili dobře (některé holky se dokonce svlékly do plavek, no chápete to v té zimě?), ale pak už jsme byli také zmrzlí a déšť byl pěkně otravný, tak jsme se vydali na cestu domů.
A abychom se na chvilku zastavili a ohřáli, než dojdeme do školy, vzali jsme to jinou cestou. Že neuhodnete jakou? Přes byt paní učitelky! Takže jsme viděli, jak to má doma pěkné a všichni jsme si hladili jejího kocourka Elliota. Nakoukli jsme tak do jejího soukromí. Byla to legrace!
Pak jsme šli zase do školy, balili jsme se do teplých dek a od paní učitelky jsme měli aspoň deštníky navíc... naštěstí jsme chytli autobus a pak už to do školy nebylo tak daleko.
Počasí nás sice vypeklo, ale i tak to bylo pěkné zakončení školního roku!






8 komentářů:

  1. Opravdu nechápu, jak si může učitelka dovolit vzít děti k sobě do bytu???!!! Děti to měly zpátky do školy 20 minut autobusem a ona je místo toho táhne k sobě domů, aby se oblékla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý anonyme, nebyl žádný důvod spěchat zpátky do školy, když jsme si s dětmi chtěli udělat příjemný den venku. Dětem jsem půjčila něco na sebe a udělali jsme si ještě procházku. Výlet přes byt děti odhlasovaly (takže slovíčko "táhne" není úplně na místě) a byly nadšené. Začít komentář slovy "jak si učitelka může dovolit" mi přijde rovněž jako poněkud nevhodná volba, vzhledem k tomu, že se nejednalo ani o zajížďku a nedošlo k porušení žádného pravidla ani k ohrožení dětí. Ale také vzhledem k tomu, že jste se ani nepodepsal - nepodepsala, nepředpokládám, že se skutečně ptáte. Pokud vás tato situace bude i nadále trápit, navrhuji spíše soukromou debatu přes e-mail uvedený níže.
      S pozdravem Markéta Zelená

      Vymazat
    2. Navrhuji soukromou debatu s paní ředitelkou, která jistě pochopí, že návštěva dětí u učitele doma, kde vůbec nemají být, není vhodná. Děkuji za odpověď.

      Vymazat
    3. Vážený anonyme,

      viz můj předchozí příspěvek.

      M. Zelená

      Vymazat
  2. Dobrý den,
    k výše uvedenému příspěvku pana/ní Anonyma se rozhodně připojuji. Nechápu, jak si toto vůbec může pedagog, který má na starost bezpečnost našich dětí dovolit????? Pokud by došlo k úrazu, jak by se asi vysvětlovalo co tam děti dělaly? Jenom proto, že paní učitelce byla zima musely děti oblečené jen v tílkách mrznou o 30 minut déle??? Navíc si myslím, že paní učitelka, která má děti vychovávat by neměla lhát o tom, že jim půjčovala nějaké věci? Není to pravda. A jako rodič si rozhodně nepřeji, aby mé dítě chodilo na návštěvy do bytů cizích lidí!!!!!!!!!!!!! Toto jednání by opravdu mělo vědět vedení školy.

    OdpovědětVymazat
  3. Vážení anonymové,

    pokud jste rodiče dětí ze třídy, které se příběh týká, chápu, že máte o Vaše děti obavy. Stačí si pustit v televizi zprávy, které již dávno neinformují o zajímavostech ze světa a domova, ale přinášejí převážně výčet kriminálních činů ze všech oblastí, čímž vytvářejí dojem, že svět kolem nás je plný nebezpečných lidí a situací.

    Kdysi dávno - za socialismu – v roce 1984 jsem jako začínající učitelka udělala totéž, co Markéta. Vzala jsem celou třídu druháčků k sobě domů na návštěvu. Udělali jsme si čaj, dali sušenky a povídali o věcech, na které ve škole nebyl prostor. Bylo to krásné dopoledne a velice nás to sblížilo. Děti o setkání vyprávěly doma s nadšením a já měla štěstí, že jejich rodiče tuto aktivitu vnímali jako vyjádření mého zájmu a vztahu k dětem.

    Později v roli ředitelky a majitelky školy jsem zažila pocity toho, kdo je za chod celé školy zodpovědný. Uvědomila jsem si, jak křehká je hranice mezi učitelem a dítětem. Ocitla jsem se v desítkách nedorozumění, kdy jsem viděla, že každá rodina vnímá stejnou situaci odlišně, je třeba to respektovat a naučit se v tom pohybovat.

    Markéta byla žákyní v mojí škole. Později, v době studia Pedagogické fakulty u nás absolvovala praxi a zastupovala chybějící učitele. Je to spolehlivá mladá žena, která má svoji práci ráda a dětem je s ní dobře. Samozřejmě ji čeká mnoho situací, kdy bude vystavena odlišnosti názorů rodičů a kdy se bude učit, jak na to reagovat.

    V naší škole jsme byli zvyklí jednat přímo a osobně. Kdykoliv byl některý rodič s čímkoliv nespokojený, řešil to emailem, telefonem nebo osobně s učitelem nebo se mnou. Učitel tak měl rychle zpětnou vazbu, mohl říct k situaci svůj názor a společně se hledal způsob, jak spolupracovat dál v zájmu dítěte. I v době nejostřejších nedorozumění a konfliktů si rodiče za svými názory stáli a jmenovitě se k nim hlásili. Dokážu si představit, že by v podobné situaci takový rodič přišel za Markétou a požádal jí, aby příště jeho dítě z podobné situace vynechala a Markéta by to respektovala.

    Přeji Vám, abyste si dokázali vzájemně říct, co Vám ve skutečnosti na situaci vadí a našli způsob, jak pokračovat v zájmu dětí dál.

    Ivana Málková, bývalá majitelka, ředitelka a učitelka ZŠ

    OdpovědětVymazat
  4. Vážená paní Málková,
    zřejmě jste úplně nepochopila výše uvedenou situaci. Nejednalo se o příjemně strávené dopoledne u pí učitelky doma, ale o výlet na hřiště, během kterého je přepadl déšť a chladné počasí a připomínám, že děti byly nevhodně oblečeny. Celou situaci pí učitelka Zelená vyhodnotila výše slovy: Milý anonyme, nebyl žádný důvod spěchat zpátky do školy (i když měla na starost 20 zmrzlých a promočených dětí???)....a proto nejeli nejkratší cestou zpět do školy, ale vzali to oklikou do bytu pí učitelky, aby se oblékla, protože jí byla zima??? Nevím jak tuto situaci vnímáte vy, ale zřejmě "odlišně".
    Vzhledem k tomu, že se jedná o záležitost z června 2012 nemám již potřebu to osobně s uč. Zelenou řešit.
    Věřte mi, že pokud to považuji za nutné nemám absolutně problém osobně jednat ani s učiteli ani s jejich vedením. Celá výše uvedená situace by měla být pro pí učitelku Zelenou spíše ponaučením a důvodem k zamyšlení se....
    Přeji Vám příjemný večer.
    Anonym č.2

    OdpovědětVymazat
  5. Vážený anonyme č. 2,

    z vašeho komentáře vyplývá, že o situaci něco málo víte, vy jste byl na výletě s námi? Pokud ano, nepočítám, že jste rodič a pokud ne, pravděpodobně by bylo na místě si uvědomit, že informace máte pouze zprostředkované, nechápu tedy, z jaké pozice tvrdíte, že lžu.

    Po půl roce nemáte potřebu něco řešit přímo se mnou, ale píšete to na stránky, které jsou veřejné a ani se pod svůj názor nepodepíšete? O tom je velmi jednoduché vytvořit si vlastní obrázek.

    Paní Málková z vašeho komentáře zjevně usoudila to, co jste předně napsal, že si nepřejete, aby dítě chodilo na návštěvy do bytů cizích lidí – a na to reagovala. Zvážila bych tedy, zda byl pro vás hlavním problémem fakt, že byly děti v učitelčině bytě, nebo to, že byla venku zima a vy máte značně zkreslené informace, že je nechala někde „mrznout“.

    Vše jsem prodiskutovala s paní ředitelkou a na základě jejího doporučení toto téma uzavírám. Pokud bychom se setkaly s přímým názorem, samozřejmě by to z mé strany bylo na zamyšlení, případě individuální domluvu, v tomto případě je ale mé svědomí i nadále naprosto čisté. A i v souvislosti s podporou vedení poznamenávám, že na jakékoliv další anonymní zprávy již nebudu reagovat.

    Píšete, že by „uvedená situace“ měla být pro mě ponaučením. Musím se přiznat, že skutečně je – ponaučením, že bych měla zvážit, zda pro děti (a rodiče) i nadále dělat maximum, protože se vždy najde minimálně několik anonymních „komentátorů“, kteří spolupráci učitele s žáky začnou převracet naruby.

    M. Zelená

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.